SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

kremogeny

dopuszczalne w grach (i)

kremogen


KOMENTARZE

~gosc # 2007-05-17

KREMOGENY
przeciery owocowe lub warzywne, homogenizowane(proces ujednolicania, ujednorodniania; h. jest np. proces czynienia jednorodnym roztworu lub stopu w całej objętości naczynia lub rozdrabnianie cząstek tłuszczu w mleku, by nie gromadziły się na powierzchni.), niekiedy z dodatkiem cukru. Utrwala się je przez zamrożenie lub pasteryzację(wprowadzona przez L. Pasteura metoda niszczenia drobnoustrojów w produktach spoż. (np. p. mleka) w celu ich utrwalenia, stosowana też w technice bakteriologicznej i farmaceutycznej; polega na ogrzewaniu produktu do temp. powyżej 60ºC (ale zwykle poniżej 100ºC), wskutek czego giną formy wegetatywne drobnoustrojów i zarodniki grzybów; nowoczesne pasteryzatory umożliwiają szybkie prowadzenie p. i schładzania produktu, dzięki czemu zachowuje się wartość odżywczą pokarmu i jego smak.). Kremogeny. są półproduktem do wyrobu odżywek dla dzieci, lodów owocowych, nektarów, itp.