SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

patelnia

dopuszczalne w grach (i)

patelnia

1. płaskie naczynie kuchenne z rączką, służące do smażenia potraw;
2. środowiskowo: stuprocentowa okazja do strzelenia bramki


KOMENTARZE

rerowerba # 2006-06-13

dawaj patelnie i w łeb

~gosc # 2006-10-18

inaczej mineta

black_wampire # 2007-01-05

rerowerba....hmmm...masz chyba jakąś niewytłumaczoną siłe agresywną...sądząc po twoim komentarzu...;P

pekniety0jez # 2007-01-30

Co to za tłumaczenia?? Przecież mój kolega ze studiów strzela patelnie koleżance i nie wykorzystuje do tego żadnych innych przedmiotów niż jego długiego jęzora. Pozdro aśka z pokoju 608

:* 69??

~gosc # 2017-02-04

Rodzaje patelni:

Patelnia VOK - wysoka, wąska patelnia, której używa się w Chinach. Smażąc na niej potrawy te które mają być najmocniej usmażone znajdują się na jej dnie zaś te które mają się jedynie lekko podgrzać np. bez dodatku tłuszczu znajdują się na wysokich bokach patelni.

Patelnia do ryb - jest ona w specjalnym kształcie ryby, tak by można było ją smażyć w całości bez konieczności dzielenia na części. Wiele przepisów bowiem jest tak opracowana by rybę podawać w całości. Patelnie te mają dno grillowane o lekko falistym podłożu.

Patelnia do naleśników - patelnia jest lekka by można było ją bez trudu podrzucać podczas przekręcania naleśników. Jest ona najczęściej okrągła, płaska i ma płytkie brzegi.

Patelnia do jajek - ma ona specjalne zagłębienia w których mieści się rozbite jajo. Ostatnio pojawiły się również specjalne kształty np.: serca, gwiazdy.

Patelnia elektryczna - jest to patelnia, którą należy podłączyć do prądu. Zachowuje funkcje zwykłej patelni ale znaduje zastowanie w warunkach braku prądu.

Patelnia grilowa - jest to patelnia, której dno pokryte jest rowkami. Na tej patelni nie używa się tłuszczu, przez co potrawy są zdrowsze. Tłuszcz z potrawy wytapia się podczas smażenia i osiada na dnie rowków.

~gosc # 2017-02-05

Ten "VOK" to skrót od czego?