SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

sznycel

dopuszczalne w grach (i)

sznycel

regionalnie: kotlet mielony


KOMENTARZE

~gosc # 2009-08-28

Sznycel wiedeński – austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Wierną i przybliżoną formą nazewnictwa jest "sznycel po wiedeńsku" robiony z wieprzowiny. Nazwa "wiedeński" jest zastrzeżona i prowadzi niejednokrotnie do zatargów, a nawet kar. Głównym powodem jest zawsze produkt, z którego sznycel został wykonany. Oryginalny będzie zawsze z cielęciny, podrabiany (ze względu na cenę mięsa) z wieprzowiny. Dlatego stosowane nazewnictwo jest skrupulatnie kontrolowane przez organa kontroli, zwane Aufsichtsbehörde. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast wieprzowy musi nosić przypisek Art. (Schnitzel Wiener Art.)

~gosc # 2017-10-10

sznycel zawsze myli mi się ze sztucerem :)

balans # 2017-10-10

A mógłby ze sznaucerem...

pluralis4ever # 2019-04-25

Wpisane znaczenie "regionalne" jest drugorzędne, sznycel to przede wszystkim bity kotlet panierowany (w każdym razie bliżej mu do schabowego niż mielonego).

rondelpustyni # 2019-11-08

Wyjątkowo zgadzam się z tym mądralą p4e, pierwsze słyszę żeby ktoś kotlety mielone nazywał sznyclami, może na Śląsku tak mówią ale na pewno nie jest to nazwa oficjalna.

pluralis4ever # 2019-11-08

Te, sznycelpustyni (;p), dla własnego dobra lepiej zgadzaj się z mądralami, bo oni - niezależnie co o nich myślisz - zazwyczaj mają rację.

mirnal # 2019-11-08

a nieregionalnie?

pluralis4ever # 2019-11-08

"a nieregionalnie?"
Przecież napisałem. Komentarz z 25 kwietnia br.