SJP
SŁOWNIK SJP

X

atole

dopuszczalne w grach (i)

atol

wyspa koralowa w kształcie pierścienia, otaczająca lagunę


KOMENTARZE:

~gosc # 2013-02-09

atole - z języka nahuatl atolli (od atl "woda" i tol zdrobnienie) – napój popularny w Meksyku, Gwatemali i innych krajach Ameryki Środkowej, o korzeniach jeszcze przedkolumbijskich. W swojej pierwotnej formie składał się ze mąki kukurydzianej rozrobionej z wodą, ugotowanej i posłodzonej. Gotowy napój jest dość gęsty, spożywany na gorąco.

Współcześnie podaje się atole zazwyczaj z różnego rodzaju dodatkami smakowymi: z kakao, wanilią, anyżem, kwiatami pomarańczy, owocami, orzechami itd. Tradycyjnie do słodzenia używa się piloncillo (brązowego cukru trzcinowego).

Często bywa sprzedawane na ulicach jako dodatek do tamales.

W niektórych miejscowościach środkowego Meksyku spotyka się również wersję pikantną, nazywaną chileatole, przyprawioną chili i epazote.