nie występuje w słowniku
KOMENTARZE
Fjut to syrop z buraka cukrowego
Zapotrzebowanie ludności, zamieszkującej obszary wiejskie, na „słodycze” zaspokajał głównie miód, który był drogi. Dlatego też dość szybko zauważono, że buraki cukrowe można przerabiać domowymi sposobami, uzyskując różne słodkie produkty. Jednym z takich sposobów była produkcja zagęszczonego do konsystencji syropu soku z buraków, zwanego potocznie fjutem bądź cyropem.
Fjut to produkt tradycyjny
Na terenach wiejskich zapotrzebowanie na słodycze zaspokajał zazwyczaj miód. Z powodu wysokiej ceny zaczęto go jednak zastępować słodkimi wyrobami z buraków cukrowych. Jednym z nich był zagęszczony do konsystencji syropu sok z buraków, zwany „fjutem” lub „cyropem”.
jeśli już to fiut; kiedyś były fjordy, teraz fiordy
ale teraz fiut to wulgarne określenie męskiego członka więc nie pasuje,
ale fjut to syrop z buraka pisane przez "j" by nie mylić fjuta z penisem