SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

kus

nie występuje w słowniku

POWIĄZANE HASŁA:


KOMENTARZE

feth # 2007-11-25

A kus-kus? ;>

anilorak11 # 2008-02-19

Kuskus-ryż

~gosc # 2008-07-01

kuskus to drobnoziarnisty makaro a nie ryz :P

pannaorchidea # 2008-12-17

to ani ryż, ani makaron - to KASZA.

peczu94 # 2009-04-07

haha :) zwykły kuskus a tyle kontrowersji ;p

~gosc # 2009-06-22

kus to przecież powolny chód koni...

niezapominajkam # 2009-06-22

kłus

~gosc # 2010-05-05

Kuskus to MAKARON!

~gosc # 2010-07-20

kasza!

~gosc # 2010-07-21

To nie je ani iglok, ani spilok.
To je kolcok!

~gosc # 2011-01-21

hahaha kuskus to kasza, nic innego, nie żaden makaron! czy to w ogole makaron przypomina? hehe dobre...

~gosc # 2011-03-23

kuskus - tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy.

~gosc # 2011-03-24

Kuskus nie ma cech makaronu. Jest to forma kaszy, o tyle, że tak jak znaną powszechnie kaszę otrzymuje się mieląc ziarno do stosownej granulacji tak kuskus otrzymuje się z zaparzanej kaszy manny, która w procesie wytwarzania zlepia się w niewielkie kuleczki. W zależności od wielkości powstałych kuleczek powstaje kuskus drobny, średni lub gruby. Może być barwiony wyciągami z roślin na żółto, czerwono... No jak tam kto lubi.
Kuskus stosowany jest głównie w kuchni arabskiej. Doskonały dodatek do mięsa. Mój ulubiony sposób: zaparzyć średni kuskus, pokrajać nico słodkiej papryki w małe kawałki, garść świeżej mięty drobno pokrajanej, oliwa, usiekany ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, pieprzu niemało, trochę soli do smaku. Pomieszać. Mało co tak pasuje do szaszłyków albo jagnięciny. Polecam.


PROSIMY PISAĆ KRÓTKO I NA TEMAT

91069106 od końca