nie występuje w słowniku
POWIĄZANE HASŁA:
KOMENTARZE
A kus-kus? ;>
Kuskus-ryż
kuskus to drobnoziarnisty makaro a nie ryz :P
to ani ryż, ani makaron - to KASZA.
haha :) zwykły kuskus a tyle kontrowersji ;p
kus to przecież powolny chód koni...
kłus
Kuskus to MAKARON!
kasza!
To nie je ani iglok, ani spilok.
To je kolcok!
hahaha kuskus to kasza, nic innego, nie żaden makaron! czy to w ogole makaron przypomina? hehe dobre...
kuskus - tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy makaronu i kaszy.
Kuskus nie ma cech makaronu. Jest to forma kaszy, o tyle, że tak jak znaną powszechnie kaszę otrzymuje się mieląc ziarno do stosownej granulacji tak kuskus otrzymuje się z zaparzanej kaszy manny, która w procesie wytwarzania zlepia się w niewielkie kuleczki. W zależności od wielkości powstałych kuleczek powstaje kuskus drobny, średni lub gruby. Może być barwiony wyciągami z roślin na żółto, czerwono... No jak tam kto lubi.
Kuskus stosowany jest głównie w kuchni arabskiej. Doskonały dodatek do mięsa. Mój ulubiony sposób: zaparzyć średni kuskus, pokrajać nico słodkiej papryki w małe kawałki, garść świeżej mięty drobno pokrajanej, oliwa, usiekany ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, pieprzu niemało, trochę soli do smaku. Pomieszać. Mało co tak pasuje do szaszłyków albo jagnięciny. Polecam.