SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

łukum

dopuszczalne w grach (i)

łukum

słodki przysmak wschodni o galaretowatej konsystencji; rachatłukum


KOMENTARZE

~gosc # 2005-04-25

łukum ci ja nie miał....

~gosc # 2005-04-25

może w rocznicę wprowadzenia (drugą rocznicę!) autor poda znaczenie i pochodzenie tego uroczego słówka?

~gosc # 2005-04-25

Scaevus! co to znaczy i skąd to jest?!?!?

~gosc # 2005-04-25

"Nie pocznę nabierze cech wydmowo psychodella łukum zabełtał ozębnym gada głupoty."
oraz
"Nieuplatanie dziwił jednorazowy miał to u sibie obeschłobyś piło na podrabia zbagatelizował znaczenie dmuchał zmierzyło ma wspomniał ma postać odstąpił od rozkłada jest łukum będzie istnieć nienakradnięcie internetowo fonizacja mogli niesystematyzowany istnieje izonefa przez ponawlekawszy bluźni Radomił związał, kapnąć nie pocznę jadzić odkopał podtarliście myl pierze."

meg # 2005-04-25

wątpię żeby scaevus albo jakikolwiek operator slownika zechcial odpowiedziec na tak natarczywe i niegrzeczne pytania niepodpisanego goscia:P

~gosc # 2005-04-25

szalenie delikatni i grzeczni zrobili się ci operatorzy słownikowi...aż szok!
może ktos podpisany się zapyta?

~gosc # 2005-04-25

jakis turecki przysmak o nazwie: rachat łukum, tylko czy rachat i łukum wystepuja osobno?

~gosc # 2005-04-25

chyba nie bo rachatłukum jest w Słowniku pisane łącznie...

~gosc # 2005-04-25

na stronie WWW poswieconej kuchni tureckiej znalazlem rozlaczna pisownie tego przysmaku, moze jakis tworca slownika tak to zapisal?

koalar # 2005-04-25

Może tak, może nie, zamknij się wreszcie i czekaj na wyjaśnienia. Mam nadzieję, że ich nie otrzymasz :).

~gosc # 2005-04-25

w słowniku wyrazów obcych jest pisane łącznie. Ale!!!! podany jest też zapis: "ar. rahat al-hulqum" (ze znaczkami nad a w rahat i ostatnim u w al-hulqum) może to stąd???

jaskiniar # 2005-04-25

przy okazji - Meg, onegdaj padło anonimowe pytanie, które pozwolę sobie przytoczyć, bo i mnie ta sprawa, powiedzmy nurtuje...
"Czy odrzuceniu blm we wszystkich wypadkach towarzyszyła jakas głębsza idea, jakis pomysł na calosciowe opracowanie. Czy autorzy Zasad i SA są na tyle uznanymi językoznawcami że ten pomysł rzeczywiscie jest wart stosowania? Dlaczego nie można było opracować Zasad i stworzyć Słownika który uwzględniałby choćby zasadę blm? Co w tym przeszkadzało???"

czemu podjęłaś decyzję o rezygnacji z blm?
to tak tylko dla czystego pragnienia zrozumienia...


jaskiniar # 2005-04-25

"Za słowo uważamy grupę liter oddzielonych od innych słów przerwami międzywyrazowymi. Słowa zawierające apostrof, łącznik, cudzysłów lub niepolskie znaki diakrytyczne są niedozwolone.

Prawidłowość, a więc dopuszczalność, formy gramatycznej słowa oznacza, że:

forma podstawowa wyrazu znajduje się jako hasło, podhasło lub część definicji hasła, z pominięciem przykładów zastosowania, w jednym z dozwolonych źródeł słów wymienionych w punkcie 3., przy czym za niedopuszczalne uznaje się składniki zwrotów obcojęzycznych nie występujące jako samodzielne hasła (np. niedopuszczalne są: aspera, iacta),..."

tyle wyciąg z Zasad (w przypadku gdyby pisownia z myślnikiem gdzieś była zapisana).
zapewne w jakimś słowniku istnieje samodzielnie słowo "łukum", zapewne istnieją także słowniki w których zapisane jest to słowo w formie "rachat-łukum". Jeśli nie jest to ściśle chronioną tajemnicą prosiłbym o podanie tychże bo w WSPP PWN 2004, NSPP PWN 2002, WSWO PWN 2003, WSO PWN 2003, SJP PWN 1998 (3tom) słowo to pisane jest łącznie. Nie znalazłem tam również słowa "łukum" ani tym bardziej "rachat". Tego ostatniego nie znalazłem również i w SA...
pozdrawiam

meg # 2005-04-25

"Wielki Słownik Ortograficzno-Fleksyjny"

jaskiniar # 2005-04-25

bez komentarza...:(

~gosc # 2010-06-08

Kilka lat temu na Cyprze poprosiłem w sklepiku o rachatłukum (rodzina zamówiła sobie ten przysmak)i po krótkiej dyskusji dostałem paczuszke z napisem "Lukum". Gorsze od chałwy choc tez słodkie jak ulepek.Póxniej widziałem to tez w jakiejs tureckiej knajpie w Polsce. Czyli nazwa ograniczona do drugiego członu nazwy źródłowej tez funkcjonuje.
Jędrzej Gruby

jezdemmondry # 2012-02-13

Jak wyprodukować łukum? Polecam podręcznik "Cukiernictwo" Sławomira Wyczańskiego. Łukum to wyrób cukierniczy żelowy (czyli z tej samej podgrupy wyrobów co marmoladki i galaretki), przy czym podstawowym surowcem (obok cukru) przy produkcji, zapewniającym galaretowatą strukturę, jest skrobia (w marmoladkach - pektyna z przecierów owocowych, w galaretkach - agar, pektyna lub żelatyna).