SJP
*
SŁOWNIK SJP

X

bunc

nie występuje w słowniku


KOMENTARZE

~gosc # 2005-08-14

bunc! Jest w tym głupim słowniku jakieś 'mee' a nie ma bunca. Każdy wie że bunc to góralski ser

~gosc # 2005-08-14

Ser góralski to "BUNDZ", a nie "bunc".

~gosc # 2005-08-17

nie góralski ale owczy!!!!

~gosc # 2018-10-30

Polski bundz i bryndza
Bundz, bunc – ser z mleka owczego[1], produkowany głównie na Podhalu.

Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka zawartego w mleku przez enzymy zawarte w podpuszczce z żołądków młodych cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70 °C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył[2]. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku.

Walory smakowe bundzu nie są stałe. Najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec, jeszcze do nocy św. Jana tradycyjnie uważany za przysmak – ma on nawet swoją zwyczajową nazwę: bundz majowy[1].

10 października 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych[2]

~gosc # 2023-11-28

ser z mleka owczego