dopuszczalne w grach (i)
zupa na bazie zwierzęcej krwi (przeważnie kaczej lub gęsiej); czernina, czarna polewka
KOMENTARZE
gdzie jest czarnina?? w oespeesie jest:)
może czErnina: zupa z krwi zwierzęcej, najczęściej z kaczki lub gęsi, zaprawiana octem
Czarnina
Gotowano w niedzielę lub w ważniejsze uroczysto�ci �wišteczne i rodzinne. Panowało przekonanie, że najsmaczniejsza czarnina była z kaczki zabitej tego samego dnia, w którym gotowano z niej obiad.
Gotowano mięso z dodatkiem warzyw. Po ugotowaniu zaprawiano mškš rozmšcšnš z krwiš. Doprawiano suszonymi owocami i czšbrem.
Czarninę podawano z kluskami ziemniaczanymi.
Przyrzšdzano też "owiništka". Jelita z kaczki myto i czyszczono, a potem na łapki nakładano po pół żołšdka i owijano jelitami, aby trzymało się to w cało�
znana także jako czernina:)
aha, niech ją ktoś w końcu doda do słownika:)
"gość" ma rację - czarnina to normalne słowa, zatem powinno zostać dołączone do słownika:)
no i zostało dołączone:)
tak ale czy ktoś ma na to prrzepis
Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę zalać 4 szklankami wody. Dodać Cynamon, Goździki, Pieprz czarny mielony, szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić. Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, Pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.
to jest ohydne
czarnina jest super!! mniam mniam
http://doroszewski.pwn.pl/haslo/czarnina/
Jest też m.in. w NSO Polańskiego(PWN) z 2000, oraz w słowniku gwary poznańskiej. W Łódzkiem też często słyszałem 'a'.