SJP
SŁOWNIK SJP

czubryca

dopuszczalne w grach (i)

czubryca

przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego, używana głównie do zup, mięs, fasoli i serów, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej; czubrica


KOMENTARZE:

~gosc # 2017-08-23

Czubryca (czubrica, cząber górski, biały cząber)

Czubrica jest uzyskiwana głównie z cząbru górskiego, domieszki soli i innych przypraw. Pochodzi z kuchni bułgarskiej, a sam cząber górski pochodzi z ciepłych umiarkowanych regionów Europy i jest kuzynem naszego cząbru ogrodowego. Jest to krzew pół zielony, dorastający do 50 cm wysokości. Liście są naprzeciwległe, owalne lancetowate, mają 1-2 cm długości i 5 mm szerokości. Kwiaty są białe. Cząber górski jest łatwy w uprawie. Średnio potrzebuje ok. 6 godzin słońca dziennie, dobrze wchłania składniki odżywcze i wodę z gleby, wół jest smaczny. Cząber górski jest obecnie mniej popularny niż cząber ogrodowy. Obie te rośliny mają silny korzenny smak. Zawierają olejki eteryczne takie jak karwakrol, cymen, tymol, a także flawonoidy, kwas karnozowy, kwas rozmarynowy, kwas betulinowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, kwas kawowy.
Na naszym rynku możemy spotkać
czubrycę (cząber górski): w czystej formie bez dodatków (lub z solą,); czubrycę zieloną – mieszankę przyprawową o różnym składzie: sól, cukier, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, wół, papryka zielona;
czubrycę czerwoną: z dodatkiem papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pietruszki i cebulki, czasem:suszonych pomidorów, soli, bazylii, tymianku.