dopuszczalne w grach (i)
1. oczyszczony z kości lub ości płat mięsa lub ryby;
2. ozdobna koronka wykonywana ręcznie przy użyciu specjalistycznych iglic;
3. ozdobna złocona linia na grzbiecie książki
-
dopuszczalne w grach (i)
narzędzie do wybijania ozdób introligatorskich
KOMENTARZE
nie mylic z "fletem" albo "fiutem" :-)
widzę, że i tutaj popełniono błąd jak w Sł. Kopal.
filet – koronka siatkowa [...]; płat mięsa a. ryby oczyszczony z kości a. ości; potrawa z takiego mięsa (takiej ryby)
Mirnal – może być mięso ssaka, gada, płaza i ptaka, zaś ryba nie ma mięsa?; są zwierzęta, ryby i ptaki - stanowisko naukowe czy kucharskie?
Filet (actinopterygii carpio filetus) - ryba karpiowata, za młodu poławiałem ją w dużych ilościach. xD
potwierdzam, najlepsze łowiska to Pilica i okolica
filetowanie mięsa - wykrawanie od kości zakrzywionym nożem zwanym szablą
filetowanie ryby - wykrawanie wzdłuż kręgosłupa płata mięsa ryby
filet - porcja mięsa bez kości, chrzęści, ścięgien i błon
Można filetować nie tylko mięso czybę, owoce roślin też, np. filet aloesu :-)
1. oczyszczony z kości lub ości płat mięsa lub ryby
ryba nie ma mięsa?