dopuszczalne w grach (i)
zwykle w l. mnogiej: kartofle krajane w paseczki, smażone w dużej ilości tłuszczu; frytek
-
dopuszczalne w grach (i)
zwykle w l. mnogiej: kartofle krajane w paseczki, smażone w dużej ilości tłuszczu; frytka
KOMENTARZE
pyszne fryteczki:D
"smażone w dużej ilości tłuszczu" - poniżej pewnej ilości tłuszczu już nie frytki? Kupując frytki w opakowaniach, jesteśmy pewni, czy są przyrządzane w "dużej ilości tłuszczu"?
Frytka - szkiełko przetopione z krzemioneczką; składniczek maski ceramicznej lub niskotopliwego szkliwka ceramicznego.
Kiedyś używało się zwrotu, że ktoś ma "kuku na muniu".
Wróć chłopie do rzeczywistości.
Zwrot ten ma świadczyć o tym, że pokrojone ziemniaki smaży się w kąpieli tłuszczowej a nie smaży na patelni w tradycyjny sposób jak np. kotlety - przecież też na tłuszczu ale nie w dużej jego ilości.
Załatw wreszcie skutecznie sprawę z "na dzielnicy" (to ewidentna językowa kicha) zamiast snuć idiotyczne rozważania.
"..."smażone w dużej ilości tłuszczu" - poniżej pewnej ilości tłuszczu już nie frytki?..."
Tak. Wtedy będą to smażone, pokrojone tak lub inaczej ziemniaki.
Jeśli pytający choć raz smażył jakąś potrawę - to wie, jak może wyglądać smażony na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.
Wygląd frytek jest powszechnie znany, nie mogą mieć charakterystycznej skórki powstałej podczas tradycyjnego smażenia.
Zatem nie będą to frytki.
Kupujący frytki w opakowaniach pewnie wierzy napisowi na opakowaniu.
Swoją wiarę zweryfikuje podczas próby konsumpcji.
Zje i będzie zadowolony lub zareklamuje, jeśli dojdzie do wniosku, że to nie frytki lub frytki nie spełniające jego oczekiwań.
Lub oleje temat i więcej nie dokona takiego zakupu.
Proste jak drut, po co o tym się rozpisywać?
@pluralis4ever (vel winowjajca)
pisz klarownie - zdrobnienie od: fryta =)
Proponuję zmienić definicję, a konkretnie usunąć "smażone w dużej ilości tłuszczu". Ta definicja nie jest dobra, ponieważ nie zawsze frytki smaży się w tłuszczu. Można je przygotować w piekarniku lub w frytkownicach beztłuszczowych, które do pieczenia używają nie oleju a rozgrzanego powietrza.
"Proste jak drut, po co o tym się rozpisywać?"
To i rosół powinien mieć "w dużej ilości wody", bo jeśli jest zbyt mało, to się wysmaży a nawet przypali.
Frytka Frykowska występowała w telewizji.