dopuszczalne w grach (i)
[czytaj: ghi] masło wyrabiane ze zsiadłego mleka bawolic, popularne w Indiach; ghi
KOMENTARZE
nazwa mleka .. chyba bawolego .. nie jestem pewien czyjego ..
bawole mleko - he he he ghee ghee he, brawo the_9th_gate
jest już ghi (masło z mleka bawolic) to niech i ghee bedzie:)
hen_cerbin popelniles blad, otoz ghee to "bawole mleko" cokolwiek to ma znaczyc
to tak jak pani stanislawa z klanu rzekla: (l czytac jako l jak lala) "panie wladyslawie podaj mi prosze smietanki z laski swojej"
...a wlasnie ze ghee,to sklarowane maslo indyjskie
ghe to sklarowane maslo a nie bawole mleko <sciana>
Ghi, po angielsku ghee, jest genialnym wynalazkiem kuchni indyjskiej, mozna je określić jako "podwójnie sklarowane" masło.
Ghi jest niemal czyste chemicznie, bez smaku i zapachu, nadaje się do przyrządzania każdej potrawy i przechowywać je można parę m-cy. Do przyrządzania można uzyć masła solonego, nawet lekko zjełczałego. Po dwukrotnym klarowaniu masła otrzymamy ghi. Mogę też podać sposób jak takie masełko wyprodukowac sobie w domu.
Pani Stanisława chciała śmietankę nie masełko.
Heh, swoją drogą ciekawe, jak często the_9th_gate pije to bawole mleko...Pewnikiem pożywne...:)
po angielsku "ghee" - masło - rozumiem, ale ja
gram w polskie literaki - co tu robią takie słowa?
babolicy???????????
nie pani Stanisława lecz ciocia Stasia :)
o to chodzi. dlaczego jest ghee? jeśli jest komputer, to powinien być i computer, itp, itd. ghi wystarczy, czyż nie?!
to ciekawe, że ostatni wątek był ponad 3 lata temu...
mało kto komentuje, bo głownie wchodzą tu podczas gry i nie ma czasu na pisanie komentarzy :D
czy w Indiach znają polskie nazwy typu osełka, wódka, żurek, oscypek, golonka?
jeżeli jadają te potrawy (tak, jak tysiące Polaków jadają ghee), to zapewne znają.
ja nie mam platyny a znam tę nazwę... trzeba coś jadać, aby była nazwa w słowniku?
Może nie, ale Anglosasi znają "kielbasa" i "pierogi" (l.poj.!), a liczba mnoga to... "pierogies" :D
Gość-anonimowiec
Drogi Panie, myśląc w ten sposób, ograniczylibyśmy naszą kuchnię do jedynie rodzimych potraw. A generalnie ograniczylibyśby wszystko, niech Pan trochę pomyśli.
Edmund
PS Podejrzewam, że wódkę zna większość populacji naszego globu.
A dlaczego nie spolszczyć tego np. na " gi " !
Generalnie: dlaczego nie chcemy spolszczyć wielu zagranicznych słów?
Z powodu naszych kompleksów?