dopuszczalne w grach (i)
1. młody, kastrowany kogut;
2. dawniej: zupa z wody, piwa lub wina i tartego chleba; wodzianka
KOMENTARZE
Kapłon -młody kogut po wykastrowaniu specjalnie tuczony, dzięki czemu otrzymuje się z niego bardzo delikatne mięso. Wzorem kuchni francuskiej, także i dla naszej często dawniej hodowano takie koguty.Kapłon przygotowywany był wyłącznie do celów kulinarnych. Był wielki, tłusty i smaczny. Bo taki zwykły kogut na podwórku to ma i zapach samczy, i jest chudy. Dzisiaj to jest pożądane mięso, ale kiedyś, jak nie było rosołu, gdzie oka tłuszczu pływały, to nie był prawdziwy rosół. Kastrowało się koguty jeszcze w okresie międzywojennym. Po to, aby mieć spokój, aby można było trzymać je w dużej gromadzie do dorosłości, aby były tłuste.
W czasie studiów mieliśmy na ćwiczeniach technikę kastrowania kogutów. To jest dość brutalny zabieg, dlatego że u ptaków jądra znajdują się w jamie ciała. Operacja jest dość poważna, trzeba wchodzić do wewnątrz....
Marek Kapłon (ur. 5 maja 1961 w Otmuchowie) - polski muzyk rockowy, perkusista. Znany przede wszystkim z zespołu TSA, z którym występował i nagrywał w latach 1980-1983 i po reaktywacji zespołu w 2001. Po odejściu z TSA grał również (od grudnia 1983 do kwietnia 1986) w zespole Banda i Wanda. Współpracował z takimi polskimi muzykami sceny rockowej i bluesowej, jak Dżem, Martyna Jakubowicz, Tadeusz Nalepa, Nocna Zmiana Bluesa, Blues Power. Grał również na trasach koncertowych z amerykańskimi bluesmanami w ramach Leszek Cichoński Guitar Workshop.
przepraszam, ale ten drugi to nie był kastrowany, nie...?