dopuszczalne w grach (i)
pulpet z siekanego mięsa
KOMENTARZE
powie mi ktos "z czym to sie je"?
mi smakuje z miodem;)
to chyba jakiś skrót myślowy od knedla.Nazwa o zasięgu domowym lub co najwyżej regionalna o zasięgu gminy.
Flaga O zamiast Q.
Halo potrzebuje pilnie pomocy :
Czy ktoś wie jak to się robi ? ? ? ?
knel - wykwintna masa mielona. Przygotowuje się ją z mielonego mięsna drobiowego, które przeciera się przez sito (można zmiksować) i tebleruje z dodatkiem kremowej śmietanki. Z masy knelowej sporządza się; budynie, pulpety oraz wykorzystuje się ja do nadziewania całych tuszek i potraw porcjowanych, najczęściej pieczonych. Może być również składnikiem galantyn i innych rolad.
Makarewiczowa, Róża: Praktyczna kuchnia Lwów 1910, str. 14
"Do tego rosolu podaje sie k n e l e z drobiu i consommé....