dopuszczalne w grach (i)
krótka kiełbaska z drobno mielonego mięsa
KOMENTARZE
A nie ma słowa serdel
SERDELEK: krótka kiełbaska z mięsa wieprzowego mielonego na masę, w przeciwieństwie do PARÓWEK, których glównym składnikiem jest mięso cielęce.
Serdelek: obiekt w kształcie walca składający się z plastikowej osłonki wypełnionej masą (skład niejawny) z dodatkami smakowymi.
Parówka: j.w. tylko cieńsza. Główny składnik: MON (mięso oddzielane mechanicznie) czyli odpady produkcyjne.
Serdel, serdelek - etymologia tych słów pewnie ma coś wspólnego z hiszpańskim słowem cerdo oznaczającym świnię, czyta się wręcz [serdo], więc nic dziwnego, że serdel zawiera właśnie mięso wieprzowe...
Do wpisu 2013-03-27: tak to jest jak się zwraca uwagę tylko na najtańsze produkty. Wystarczy kupić serdelki, które mają w składzie np. 94% wieprzowiny. Wystarczy zwracać uwagę na skład, a nie kierować się uprzedzeniami.
Więc serdelki to nie są parówki tylko są podobne