dopuszczalne w grach (i)
regionalnie: kotlet mielony
KOMENTARZE
Sznycel wiedeński – austriacka potrawa, kawałek cielęciny panierowanej w bułce tartej, usmażony na maśle i podany z plasterkiem cytryny. Tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Wierną i przybliżoną formą nazewnictwa jest "sznycel po wiedeńsku" robiony z wieprzowiny. Nazwa "wiedeński" jest zastrzeżona i prowadzi niejednokrotnie do zatargów, a nawet kar. Głównym powodem jest zawsze produkt, z którego sznycel został wykonany. Oryginalny będzie zawsze z cielęciny, podrabiany (ze względu na cenę mięsa) z wieprzowiny. Dlatego stosowane nazewnictwo jest skrupulatnie kontrolowane przez organa kontroli, zwane Aufsichtsbehörde. Wienerschnitzel to oryginalna nazwa, natomiast wieprzowy musi nosić przypisek Art. (Schnitzel Wiener Art.)
sznycel zawsze myli mi się ze sztucerem :)
A mógłby ze sznaucerem...
Wpisane znaczenie "regionalne" jest drugorzędne, sznycel to przede wszystkim bity kotlet panierowany (w każdym razie bliżej mu do schabowego niż mielonego).
Wyjątkowo zgadzam się z tym mądralą p4e, pierwsze słyszę żeby ktoś kotlety mielone nazywał sznyclami, może na Śląsku tak mówią ale na pewno nie jest to nazwa oficjalna.
Te, sznycelpustyni (;p), dla własnego dobra lepiej zgadzaj się z mądralami, bo oni - niezależnie co o nich myślisz - zazwyczaj mają rację.
a nieregionalnie?
"a nieregionalnie?"
Przecież napisałem. Komentarz z 25 kwietnia br.