dopuszczalne w grach (i)
produkt spożywczy wytwarzany z kwaśnego mleka, potocznie zwany serem białym
KOMENTARZE
Twaróg był znanym zanzibarskim dilerem i producentem zioła tanzańskiego. Niestety pewnego dnia, kiedy płynął kajakiem przez ocean, jego załoga wyrzuciła go za burtę... [*]
absurd, twaróg można jeść godzinę przed snem
Bzdura!
Twaróg i biały ser (= ser twarogowy), to dwie różne rzeczy.
Biały ser, to po prostu kostka sera.
Twaróg, to gotowa potrawa robiona Z BIAŁEGO SERA poprzez rozdrobnienie go, dodanie śmietany i wymieszanie (+ ewentualne doprawienie).
Twaróg ≠ biały ser = ser twarogowy!
Bardzo częsty błąd.
Twaróg = potrawa przyrządzona gł. z białego sera, który sam w sobie w formie podstawowej (kostkowej, stałej) twarogiem jeszcze nie jest!
Bardzo częstym błędem jest uznawanie swoich własnych przyzwyczajeń językowych za ogólnie obowiązujące wykładnie, czego przykład wyżej.
Twaróg w znaczeniu twarożku ze śmietaną i dodatkami (zwanego też gzikiem w innych regionach) to określenie używane prawie wyłącznie w centralnej Polsce (np. Łódź, Warszawa), czasem Małopolska.
Proszę zauważyć, ze na opakowaniach producenci używają określenia twaróg.
Północ polski prawie w ogóle nie używa wyrażenia biały ser.
Strony mleczarskie mają ciekawe informacje o różnicach technologicznych i historycznych między twarogiem a serem białym.
Dzisiejsza Familiada - rodzaj miękkiego sera, najwyżej punktowane - twaróg. Ja uważam, że mamy sery i twarogi, zatem że twaróg nie jest serem, a już zadawanie pytania sugerującego w nazwie ser...