dopuszczalne w grach (i)
jeden z pięciu głównych smaków odczuwanych przez człowieka
KOMENTARZE
Umami: Smak umami -> w analizie sensorycznej jeden z podstawowych smaków. Smak ten jest słonawy (charakterystyczny dla przyprawy do zup Magi. Powoduje go substancja glutaminian sodu.
Tu jeszcze fachowa definicja:
Umami (lub umame, z jap. 旨味) to jeden z 5 rodzajów receptorów smakowych występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.
Glutaminian sodu jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa odpowiadająca temu smakowi. Umami odkrył w 1908 r. Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio. Istnienie umami zostało potwierdzone w 2000 roku.
Zgadzam się w stu procentach, to słówko trzeba jak najprędzej dodać!
a można dokładniej uzasadnić? smieszek cytuje bez podania źródła(!)
i co to znaczy "Istnienie umami zostało potwierdzone w 2000 roku."? gdzie, przez kogo? :-)
Cytat śmieszka jest z Wikipedii, nie moge nigdzie znalezc bardziej fachowego zródła, ale na pierwszym roku miałem taki przedmiot jak analiza sensoryczna i tam nas uczyli ze nasz język ma pięć rodzajów kubków smakowych, które rozróżniają pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami.
co to za słowo
jest na sto procent... miałem na biologii...
tak to prawda to jeden z podstawowych smaków... niewiem jak może nie być tak podstawowego słowa... studiuję biologię i potwierdzam że taki jest...:)