dopuszczalne w grach (i)
1. kultura bakterii używana do zakwaszania różnych produktów spożywczych;
2. porcja surowego ciasta, które pozostawia się z poprzedniego wypieku i dodaje do nowego ciasta zamiast drożdży; zakwaska, zaczyn;
3. bolesne zakwaszenie się środowiska wewnątrz komórek mięśniowych przez kwas mlekowy, powstające w wyniku intensywnej pracy danego mięśnia; zakwasy
-
dopuszczalne w grach (i)
bolesne zakwaszenie się środowiska wewnątrz komórek mięśniowych przez kwas mlekowy, powstające w wyniku intensywnej pracy danego mięśnia; zakwas
KOMENTARZE
Proszę zmienić błędną definicję dotyczącą mięśni, gdyż teoria z zakwaszeniem została obalona zaraz po powstaniu, lecz słowo pozostało w użyciu. Kwas mlekowy wypłukiwany jest z mięśni w ciągi kilkudziesięciu minut, a zakwasy zaczynają być odczuwalne zazwyczaj po kilkunastu godzinach i trwają kilka dni.
zespół opóźnionej bolesności mięśniowej (DOMS) - ból spowodowany stanem zapalanym, który jest reakcją układu odpornościowego na mikrourazy włókien mięśniowych będących wynikiem intensywnego wysiłku fizycznego